11 november 2024
Masterclass Coccidiose levert nieuwe inzichten op
De masterclass was gericht op het vergroten van de vaktechnische kennis van de deelnemers op het gebied van coccidiose en coccidiose-management. Tijdens de masterclass werden mythen ontkracht, leerden deelnemers over managementstrategieën, zoals recirculatiemanagement en verschillende methoden om de impact van coccidiose in de praktijk te verminderen, zoals vaccinatie.
De deelnemers aan de Masterclass kwamen uit Nederland en België. De meeste van hen waren afkomstig uit de farmaceutische industrie en de Diervoedersector. Maar ook vanuit een opfokorganisatie en van een vleeskuikenbedrijf sloot iemand bij de Masterclass aan.
De masterclass bood volop mogelijkheden om ideeën uit de praktijk te toetsen. Daar werd door de deelnemers gretig gebruik van gemaakt. De ene na de andere vraag werd gesteld. Franny Pecher combineerde moeiteloos de theorie met haar onderzoekservaringen in de praktijk. Ook nam ze de tijd om alle vragen te beantwoorden. Twee pluimveehouders vertelden over de impact van coccidiose op hun bedrijf en de wijze waarop zij hun coccidiose-management hebben vormgegeven. Een van hen was afkomstig van een vleeskuikenbedrijf, de andere van een opfoklegbedrijf.
Tijdens de praktijkgerichte opdracht stond het delen van kennis met vakgenoten centraal. De deelnemers gingen in kleine groepjes aan de slag met de uitslagen van een vaccintake. Ook stelden ze een advies voor de pluimveehouder op. En hoewel er altijd iets te wensen blijft, waren de deelnemers enthousiast. Dit is wat ze zeiden:
‘Leuke masterclass, veel interactie ook tussen de verschillende sectoren. Dit brengt veel kennis bij elkaar.’
‘Goede afwisseling in sprekers en onderwerpen.’
‘Voor elke functie diepgaand genoeg, maar ook weer niet te technisch.’
‘Leerzame bijeenkomst.’
Al met al gaf de masterclass de deelnemers nieuwe inzichten, die ze direct toe kunnen passen in hun eigen werk.
Voorafgaande aan de Masterclass verscheen al een artikel van de hand van Monique van Loon.